20121128

Scotch Whisky හදන්නෙ මෙහෙමයි



1 පියවර: මෝල්ට් කිරීම
බාර්ලි කියන්නෙ ධාන්‍ය වර්ගයක්.
මුලින්ම කරන්නෙ මේ බාර්ලි උල්පත් ජලය සහ යීස්ට් සමග මිශ්‍ර කර පල් වීමට තබා බාර්ලි පිෂ්ටය සීනි මිශ්‍රනයක්(මෝල්ට් සාරය) බවට පත් කර ගනී. ඉන්පසු මෙම මිශ්‍රණය මෝල්ට් පෝරණු(Malt Kiln) තුල දමා රත් කර වේලා ගනු ලබයි.


 
  මේ දැක්වෙන්නේ එසේ වියලා සකස් කර ගත් මෝල්ට් බර්ලි මිශ්‍රණයකි.


2 පියවර: මෝල්ට් බාර්ලි අඹරා ගැනීම සහ අමු බීර(Wort) නිශ්පාදනය
මුලින්ම කරන්නෙ මේ මෝල්ට්බාර්ලි ඇඹරුම් යන්ත්‍ර වලින් අඹරලා කුඩු කර ගන්න එකයි. මෙම ක්‍රියාවලියේදී බාර්ලි සහ පිදුරු/පොතු වෙන් කර මෝල්ට් සාරය විස්කි නිෂ්පාදනයටත් පිදුරු සහ පොතු කෘෂි පොහොර නිෂ්පාදනයටත් යවනු ලබයි.

මෙසේ අඹරා කුඩු කරගත් මෝල්ට් බාර්ලි ධාන්‍ය Mash Tun නමින් හැදින්වෙන පීප්ප වල දමා උල්පත් ජලය සමග මිශ්‍ර කරමින් අඹරනු ලබයි.
මෙම ක්‍රියාවලිය 3 වරක් සිදු කරීමෙන් අමු බීර ලෙස හදුන්වන මිශ්‍රණය සාදා ගනු ලැබේ.

පලමුවෙනි සහ දෙවෙනි වාරවල කලවම් කරන ලද මිශ්‍රණයෙ ද්‍රාවනය පෙර විස්කි නිශ්පාදනයට යවන අතර තෙවෙනි වර පෙරා ගත් ද්‍රාවනය ඊලග මෝල්ට් බාර්ලි මිශ්‍රනය සකස් කර ගැනීමට යොදා ගනී.
 


3 පියවර: පැසවීම (fermentation)
2 වන පියවරෙන් ලබා ගත් අමු මද්‍යසාර ද්‍රාවනය ඩග්ලස් ෆර් දැවයෙන් නිෂ්පාදනය කල මීටර් 5ක් පමන උස Wash-back Vats නම් වූ ගුදම් වල දමා ලීටර් 50,000ට යීස්ට් ලීටර් 250ක් අනුපාතයට මිශ්‍ර කර පැසවනු ලබයි.

මේ දැක්වෙන්නේ ඩග්ලස් ෆර් ගස්
 


 
Wash-back Vats
මෙම ක්‍රියාවලියට දවස් 2ත් 4ත් අතර කාලයක් ගතවේ. උෂ්නත්වය සෙල්සියස් අශක 33හි තබා ගෙන සිදු කරන fermentation ක්‍රියාවලියේදී ඇල්කොහොල් 6%-8% අතර ප්‍රමාණයේ බියර් බවට පත්වේ. මෙම ක්‍රියාවලිය බීර පැසවන ක්‍රමයට බෙහෙවින්ම සමානය.




4 පියවර: භාගික ආසවනය (Distillation)
භාගික ආසවනයේ අවශ්‍යතාවය වනුයේ නිපදවාගත් බීර වල ඇති ඇල්කොහොල් වාශ්ප කර සිසිළනය කරවීමෙන් ඇල්කොහොල් ද්‍රාවන ලබා ගැනීමයි. මෙම ක්‍රියාවලිය සදහා තඹ වලින් නිෂ්පාදිත ආසවන යන්ත්‍ර භාවිතා කරයි. මෙම ආසවන උපකරණ වල හැඩය සහ නිමාව මත ලැබෙන ඇල්කොහොල් නිශ්පාදනයේ ගුනාත්මකබව රදා පවතී. එම නිසා මෙම ආසවන උපකරණ විස්කි නිෂ්පාදකයින් තමන්ට කැමති පරිදි විවිද වෙනස් කම් කරමින් සකස් කර ගෙන ඇත.





 
copper, brass and glass spirit stills

මෙසේ ලබා ගත් ඇල්කොහොල් මිශ්‍රණයේ සාන්ද්‍රණය ඉතාම විෂ සහිත වන අතර මෙම ඇල්කොහොල් මිශ්‍රණය තවදුරටත්" copper, brass and glass spirit stills" නම් වූ විශේෂ පෙරුම් උපකරණයකින් 17%ක් වූ විෂ රහිත ඇල්කොහොල් සහ විෂ සහිත ඇල්කොහොල් වෙන් කර ගනී.
මින් අනතුරුව විෂ රහිත ගුණාත්මක ඇල්කොහොල් Maturation සදහා යවනු ලබයි.



5 පියවර: පරිණත කරවීම (Maturation)
ආසවන ක්‍රියාවලියෙන් වෙන් කරගත් පිරිසිදු විෂ රහිත ඇල්කොහොල් දියර ඇමෙරිකන් ඕක් ලීයෙන් නිපදවූ ගුදම් වල බහා වසර 3 ක් හෝ ඊට වැඩි ගනණක් පරන වීමට තබා බෝතල් කර වෙළද පොලට නිකුත් කරයි.





From
http://www.facebook.com/media/set/?set=oa.475146205871463



මද්‍යපානයෙහි සංයමයෙන් යුක්ත වීම
උතුම් මංගල කාරණයකි.

සුරාපානයෙන් ප්‍රමාදයට නොපැමිණෙමි

කියලයි ශික්ෂාපදය තියෙන්නෙ.

ප්‍රමාදය කියන්නෙ දැන් වෙන දේ
දැන් පෙනෙන්නෙ නැහැ කියන එකයි.

අප්‍රමාදී කෙනෙක් කැලේක යනකොට
කූඩැල්ලෙක් කකුලට ගොඩ වුණොත්
ගොඩ වෙන කොටම දන්නවා.

ප්‍රමාදී තැනැත්තා දන්නෙ
කූඩැල්ලා බඩ පිරෙන තුරු ලේ බීල
වැටුණටත් පස්සෙ
රෙද්දෙ තියන ලේ දැක්කමයි.

ප්‍රමාදී තැනැත්තා මළමිණියක් වගෙයි.
පමාදෝ මච්චුනෝ පදං කියන්නෙ
ඒ නිසා කියන එකයි මගේ අවබෝධය.

ශාරීරිකව අක්මාවට දරන්න පුලුවන්
මධ්‍යසාර ප්‍රමාණය ඉක්මවා යනවා වගේම
මානසිකව සිහිය පවත්වා ගන්නට
හැකි පමණ ඉක්මවා යාම
ප්‍රශ්නවලට මුල් වෙනවා.

------------------------------------------------------------------

අරක්කු කාලකින්,
නැත්නම් බියර් බෝතලයකින්
මත්වෙන, වෙරි වෙන කෙනෙකු අතරත්
අරක්කු බාගයකින්,
නැත්නම් බියර් බෝතල් දෙකකින්
මත්වෙන, වෙරි වෙන කෙනෙකු අතරත්
ශාරීරිකව හා මානසිකව ඇති වෙනස්කම
ගැන හිතනකොට මට හිතෙනවා
අරක්කු කාලකින් වෙරි වෙන කෙනෙක්
අරක්කු කාලක් බීල එන මානසිකත්වයෙන්
මත්පැනට හුරු පුරුදු තැනැත්තා දවසෙම ඉන්නවාද කියල..

ඒක එහෙම වෙන්න පුලුවන්ද?


Photo: මත්පැන් බොන නොබොන අයට 
ප්‍රශ්නයක්, දෙකක්...

1, මත්පැන් පානය කරන දෙන්නෙක්
හෝ එකම පුද්ගලයා
තමන් පිළිබඳ පාලනය
තමන්ගෙන් ගිලිහෙන පමණට
මත්වෙන්නට, වෙරි වෙන්නට,
අවශ්‍ය මත්පැන් ප්‍රමාණය
පුද්ගලයාගෙන් පුද්ගලයාට
නැත්නම් එක දිනයකින් තවත් දිනකට
වෙනස් වෙන්නේ ඇයි.?

2, අරක්කු කාලකින්,
නැත්නම් බියර් බෝතලයකින්
මත්වෙන, වෙරි වෙන කෙනෙකු අතරත්
අරක්කු බාගයකින්,
නැත්නම් බියර් බෝතල් දෙකකින්
මත්වෙන, වෙරි වෙන කෙනෙකු අතරත්
ශාරීරිකව හා මානසිකව ඇති
වෙනස් කම් මොනවාද?

3, මේ දෙන්නාගෙන් වඩා ශක්තිමත්
හා වඩා දුර්වල කවුද?

4, ඒ මොන අංශ වලින්ද?

--------------------------------------------------
මත්පැන් පානයෙහි හෝ
මෙම සංවාදයෙහි
හරි වැරදි කතා නොකර
මාතෘකාවේ කරුණු පමණක්
කතා කරමු..

නින්දා අපහාස,
පුද්ගලික දෝෂාරොපන,
අශ්ලීල වචන හා
ද්වේෂ සහගත ප්‍රකාශ වලින්
සම්පූර්ණයෙන් වැලකිලා
සංවරව සංවාද කරමු.
එවැනි ප්‍රකාශ ඉදිරිපත් වුවහොත්
පිළිතුරු දීමෙන් වැලකී සිටිමු.

මත්පැන් පානය කරන නොකරන
හැම කෙනෙකුටම සංවාදය විවෘතයි.

අත්දැකීම ඇති අය
අත්දැකීමෙන් කියන්න.
නැති අය තර්කයෙන් කියන්න.

මගේ මතය තියෙන්නෙ
අත්දැකීමත් තර්කයත්
අතර තැනකයි.

මම මගේ මතය අන්තිමට
කියන්නම්. :) 

No comments:

Post a Comment